dinsdag 24 februari 2009

Verdeeldheid zaaien doe je samen

Deze week schreef de Wereldhindoeraad (VHP) een brief aan de dertien belangrijkste Indiase islamitische organisaties. Of de heren ulema even een fatwa willen uitvaardigen om terreur in India onislamitisch te verklaren.

De moslimleiders wordt verzocht expliciet te stellen dat hindoes geen kafirs (heidenen) zijn, en dat India geen legitiem doelwit vormt van heilige islamitische oorlogvoering, jihad.

Moslimleiders wuifden de eisen vandaag schouderophalend weg: ze ageren dagelijks tegen terreur en religieuze haat. Indiase moslims houden van hun land en niemand in de gemeenschap beschouwt India of hindoes als doelwit. De eis is dus irrelevant

Een begrijpelijke reactie. Het eisen van zulke loyaliteitsverklaringen van moslimminderheden - ook bepaalde westerse politici niet vreemd - komt neer op een motie van wantrouwen tegen de hele bevolkingsgroep.

Anderzijds is de angst voor islamitische terreur van eigen bodem niet ongegrond. Goedbedoelde anti-terreurcampagnes vanuit de islamitische gemeenschap en ondubbelzinnige veroordeling van terroristen kunnen niet doen vergeten dat India in 2007 na Irak de meeste terreurslachtoffers telde.

Maar juist het zaaien van verdeeldheid tussen moslimminderheden en overige bevolkingsgroepen is een expliciet strategisch doel van islamitische terreurgroepen.

En nergens is daarvoor de bodem zo vruchtbaar als in India, waar religieus geweld altijd op de loer ligt, en waar meer moslims wonen (ca. 154 miljoen) dan in welk ander land dan ook, op Indonesië na.

Verdeeldheid zaaien doen extremisten van alle gezindten het liefst samen. Zo ook hier. De organisatie achter de brief - of is het een dwangbevel? - aan de moslimleiders is gelieerd aan verschillende radicale hindoeïstische groeperingen, en aan hindoepartij BJP.

Een goedkope verkiezingsstunt dus. Handel in angst, kapitaliserend op woede en wantrouwen na de aanslagen van november in Mumbai, en speculerend op onwil van moslimorganisaties om zich de islamitische wet te laten voorschrijven.

Gelukkig bieden rendementen uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten