vrijdag 20 februari 2009

Lokale democratie (2): knokpartij

Gemeenteraadsleden die de vergaderkamer van de oppositie openbreken om een ongehoorzame collega te 'ontvoeren', woedende politici die de raadszaal kort en klein slaan en elkaar in de haren vliegen, en een politiecommissaris die 'geamuseerd' toekijkt en bevelen tot ingrijpen stoïcijns negeert.

Zoals de absurdistische aanloop al deed vermoeden zijn de burgemeestersverkiezingen in Mysore tumultueus verlopen. Ik mocht het stadhuis niet in, en ook de lokale pers kon de zitting niet bijwonen.

Maar goed, Mysore heeft een nieuwe burgemeester. Een lid van een zogenoemde 'achtergestelde kaste' - waarvoor de post is gereserveerd, positieve discriminatie is inherent aan Indiase politiek - maar ook echtgenoot van een raadslid, zoon van een vorige burgemeester, neef van de nieuwe loco-burgemeester, enz.

Geen wonder dat maatschappelijke, religieuze en etnische groepen hier dag in dag uit alles uit de kast halen om in de zogeheten 'scheduled castes and tribes' indeling te komen. Een voortdurende strijd om de meeste achterstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten