zaterdag 14 februari 2009

Draconische maatregelen voor 'V-day'

Valentijnsdag. Zoals ik al blogde is er door de media met een mengsel van vrees en sensatielust naar toe geleefd, nadat eerder deze maand radicale hindoes dreigden met verstoring van de festiviteiten.

In Bangalore was vrijdag al veel politie op de been. Bij een winkelcentrum waar een bloemverkoper zijn stal had gepimpt met een hart van rode rozen, stond een dozijn agenten met geweren de boel te beveiligen. De situatie was volgens de leidinggevende 'gespannen' - al was er geen hindoeradicaal te bekennen.

Eerder blies de extremistische hindoebeweging Sri Ram Sene het plan af om verliefde koppels zaterdag te dwingen ter plekke in het huwelijk te treden. Toch nemen de autoriteiten geen enkel risico: de leider van Sri Ram Sene is gearresteerd en alleen al in Bangalore zijn honderden mensen preventief in hechtenis genomen.

Draconische maatregelen dus, en die werken: het is rustig in de stad. Kleine groepen demonstranten lopen rond, in gezelschap van een disproportioneel aantal journalisten, fotografen en cameramensen. De betogers dragen A4tjes waarop ze met roze viltstift leuzen over liefde en vrijheid hebben geschreven.

Volgens enkele Indiërs die ik gisteravond sprak hebben veel jongeren zich toch bang laten maken. Ze nemen geen risico en vieren Valentijnsdag liever thuis. 'Gewoon een goed excuus voor de mannen,' oordeelt een Indiër lachend, 'scheelt ze een hoop geld voor romantische dinertjes en hotelkamers.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten