donderdag 19 februari 2009

Lokale democratie (1): Verstoppertje

In het stadje Mysore kiest de gemeenteraad vandaag een nieuwe burgemeester. Net als in Nederland is dat een nogal ondoorzichtig proces, met veel gerommel onder tafel en handjeklap tussen partijen. Alleen gaat het er hier een stuk harder aan toe.

De aanloop naar de verkiezingen is tamelijk absurd. De partijen spelen letterlijk verstoppertje met hun eigen politici, die van de ene naar de andere geheime lokatie worden gesleept. Hun mobiele telefoons worden ingenomen en ze worden nauwgezet in de gaten gehouden.

Dat is een gevolg van een campagne van hindoepartij BJP, om raadsleden los te weken van de concurrerende Congrespartij. Weliswaar een ideologische tegenhanger, maar beloften van baantjes en keiharde cash overbruggen ook de meest principiële verschillen.

Het 'stropen' van politieke tegenstanders leek deze week succesvol: de BJP kaapte genoeg Congresleden en Onafhankelijken weg om de vereiste meerderheid te krijgen. Maar de Congrespartij nam tegenmaatregelen.

Zo zijn alle overgebleven 'loyale' raadsleden in het diepste geheim, en zonder hun BlackBerry's, overgebracht naar een resort op onbekende lokatie, om ze volledig te isoleren. Intussen organiseren Congresleden met onverhuld sarcasme inzamelingen in de wijken van de overlopers, om ze 'terug te kunnen kopen'.

Ook hield de partij protesten bij de woningen van overgelopen raadsleden. Die waren natuurlijk niet thuis, want de BJP verbergt op zijn beurt de omgekochte politici. Maar met minder succes: op het laatste moment keerde tenminste één naar de hindoenationalisten overgelopen raadslid - nota ben een moslim - terug in de moederschoot.

De uitslag blijft dus ongewis. De stemming zelf heeft op dit moment plaats, achter gesloten deuren, onder zware bewaking. Op iedere straathoek rond het stadhuis staan rijen politiemannen te paard, traangaskanonnen en gehelmde ordetroepen met gemene bamboestokken klaar om in te grijpen.

Democratie. Hoe dan ook de vermakelijkste regeringsvorm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten