donderdag 5 maart 2009

Bittere strijd om Gandhi's spullen

Het was al nauwelijks een reëel voorstel maar de Indiase regering heeft het voor de zekerheid toch even publiekelijk van de hand gewezen: het land gaat niet miljarden extra besteden aan armenzorg, of miljoenen aan een internationale Gandhi-expositie, alleen omdat vredesactivist James Otis dat wil.

Otis is in het bezit van de schamele bezittingen van de beroemdste Indiër, Mahatma Gandhi. De spullen van de geweldloze vrijheidsstrijder - het typerende brilletje, een paar sandalen, een horloge, een bord en kom en wat papierwerk - zouden vandaag in New York worden geveild.

Een achterkleinzoon van Gandhi in Londen maakte eind vorige maand bezwaar tegen de veiling: een belediging voor India die moet worden verboden. En als het even kan wil hij ook de koh-i-noor terug. Maar een inzamelactie onder expats bracht beschamend weinig op.

Eergisteren bepaalde het hooggerechtshof in Delhi dat de verkoop illegaal is. Met die uitspraak in de hand probeert de Indiase regering nu langs diplomatieke weg de veiling te stoppen.

Toch merk ik weinig van massale verontwaardiging onder Indiërs. Weliswaar is de Gandhi-cultus hier ogenschijnlijk nog springlevend. Ieder dorp met meer dan een paar straten heeft de grootste naar hem vernoemd. Een plaats is pas een stad als er op een centraal verkeerspleintje een liefst verguld beeld van een schaars geklede 'Bapu' staat.

Die alomaanwezigheid heeft hij ook te danken aan de Congrespartij, waar hij onlosmakelijk mee verbonden is en die hem jarenlang heeft opgevoerd als symbool van nationale eenheid. Maar de corrupte en nepotistische Congrespartij hangt veel Indiërs al lang de keel uit.

Misschien winden ze zich daarom niet al te zeer op over de veiling. Hoe dan ook een verstandige reactie, want als de Indiase regering niet zo'n stennis had geschopt, had ze waarschijnlijk anoniem biedend de spullen voor een fractie kunnen bemachtigen.

En veel Indiërs ontgaat ook niet de ironie: Biedoorlog en bittere strijd om de schamele spulletjes van een anti-materialistische pacifist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten