zaterdag 31 januari 2009

Drinkende vrouwen zijn 'on-Indiaas'

De aanvallen op uitgaanspubliek in Mangalore door radicale hindoejongeren hebben het publieke debat in India inmiddels verdeeld in voor- en tegenstanders van de 'kroegcultuur'.

Volgens tegenstanders, veelal uit hindoenationalistische hoek, is die uit het Westen geïmporteerde culturele uitwas in tegenspraak met de beste Indiase tradities. Ze beroepen zich op verkeers- en criminaliteitsstatistieken, die ook hier natuurlijk niet spreken in het voordeel van vrije alcoholverkoop.

Voorstanders wijzen erop dat de gewelddadige extremisten in Mangalore het helemaal niet gemunt hadden op alcoholgebruikers - dan waren ze wel zo'n troosteloze tl-verlichte bar binnengedrongen waar gewone Indiërs zich stelselmatig klem zuipen.

In plaats daarvan koelden ze hun woede op het hippe Amnesia, en in het bijzonder op de meisjes, die zich volgens hen schuldig hadden gemaakt aan de drievoudige misdaad minderjarig, schaars gekleed en aan de alcohol te zijn.

Het gaat volgens de laatsten dus om ordinaire onderdrukking van vrouwen. Inderdaad, zoals in zoveel religies, een aloude hindoetraditie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten