vrijdag 30 januari 2009

India: Een spons voor terrorisme

Op Irak na wordt geen land zo hevig geteisterd door terrorisme als India. Van islamitische separatisten in Jammu en Kashmir en het Noordoosten tot communisten in het noorden en hindoenationalisten overal wemelt het land van de extremistische groepen die niet terugdeinzen voor gratuit geweld tegen burgers.

Daar komt de dreiging uit het westen bij. Erfvijand Pakistan vertoont steeds meer trekken van een failed state, met meervoudige machtscentra binnen het regime, tribale gebieden waar terroristen hun gang gaan, en sinds kort een volledige regio waar de Taliban de scepter zwaaien, in pre-2001 Afghanistan stijl.

Het Indiase leger noch het inlichtingenapparaat is opgewassen tegen deze golf van moslimextremistisch geweld. Amerikaanse terrorismedeskundigen waren gisteren voor een bezorgde Senaatscommissie in Washington opmerkelijk bot in hun oordeel: India zal de komende jaren fungeren als een spons voor moslimterreur, en de klappen voor het Westen opvangen.

Ze waarschuwden dat het land dringend hulp van de VS nodig heeft, anders zou het 'verleid kunnen worden tot maatregelen die de regionale veiligheid in gevaar brengen'.
Ergo: India moet Pakistan geloofwaardig onder schot houden, om het Westen te doordringen van de noodzaak tot samenwerking.
Een weinig geruststellend vooruitzicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten