donderdag 29 januari 2009

Talibanisering van India?


Begin deze week drongen zo'n veertig opgejutte jongeren een discotheek binnen in Mangalore, aan de kust in Zuidwest-India. Camera's legden vast hoe ze bezoekers terroriseerden, vernielingen aanrichtten en meisjes hardhandig de tent uitjoegen.

De beelden zijn al dagenlang te zien op Indiase tv, en de hele week komen redacties en lezers van engelstalige kranten verontwaardigde woorden tekort om hun afschuw uit te drukken. De jongeren zijn lid van de hindoe-extremistische beweging Sri Ram Sene, een afsplitsing van Shiv Sena. Shiv Sena is weer gelieerd aan de hindoenationalistische regeringspartij BJP, van oud-premier Vajpayeee.

De BJP regeert ook in Mangalore, en het zijn vooral de vergoelijkende woorden van bestuurders - tezamen met het lankmoedige optreden van de lokale politie tegen de geweldplegers - die verontwaardiging en verontrusting wekken.

Talibanisering is natuurlijk overdreven, maar aanvallen zoals deze zullen ongetwijfeld toenemen de komende tijd, met nationale verkiezingen in het verschiet. De BJP zit in de oppositie, de Alliantie die de partij in de jaren negentig in de regering bracht is afgebrokkeld, en zoals zo vaak met extremistische bewegingen is de eerste reactie op tegenslag verdere radicalisering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten